Exploreaza Turcia

Turcia reprezinta punctul de intalnire dintre lumea occidentala si cea orientala, având in spate o istorie bogata de mii de ani. Turcia moderna (republica) a luat fiinta in anul 1923, capitala Turciei fiind orasul Ankara, dar capitala istorica, Istanbul, ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii.

Asezare geografica

Pozitia geografica a Turciei este cu totul aparte, 97% din teritoriul fiind pe continentul Asia, iar restul de 3% in Europa. In aceasta tara s-au contopit  in mod armonios diferite civilizatii si traditii, melanjul cultural fiind ceva cu adevarat unic. Turcia are granite cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak si Siria la sud. Turcia are iesire la Marea Egee si Marea Marmara la vest, Marea Neagra la nord si Marea Mediteraneana la sud. Turcia este impartita in 7 regiuni principale si are un relief variat. Principalele regiuni sunt: Marmara, Egeea, Marea Neagra, Anatolia centrala, Anatolia de est, Anatolia de sud-est si Mediterana.

Istorie

Peninsula Anatolia (cunocuta in antichitate sub numele de Asia Mica) cuprinde majoritatea Turciei moderne si este una din regiunile care au fost locuite inca din cele mai vechi timpuri. Printre civilizatiile care au stapanit aceasta regiune se numara hititii, frigieni, lidienii, dar si persii, care ulterior au fost inlaturati de catre Alexandru cel Mare. Colonizarea greaca a lasat in urma situri arheologice de o valoare extraordinara, numeroase orase de mare importanta fiind ridicate, orase precum Byzantinium (Istanbul), Milet, Efesus sau Smyrna (Izmirul actual). Sub conducerea imparatilor romani crestinismul s-a raspindit in tot teritoriul, Contantinopol devenind un important centru religios si cultural. O data cu  aparitia islamului, s-au pus bazele Imperiului Otoman, care si-a lasat amprenta asupra Anatoliei de-a lungul celor 6 secole de domnie. Republica Turcia a fost infiintata in anul 1923, din ramasitele marelui Imperiu Otoman. Datorita sincretismului spiritual foarte bogat (de la spiritualitatea greco-romana, la crestinism si apoi islam) obiectivele turistice sunt unice in lume, reusind sa ne introduca intr-o lume cu adevarat magica.

Clima

Clima Turciei este temperat-maritima pe litoralul Marii Negre si subtropicala pe litoralul Marii Mediterane, verile sunt uscate iar iernile se manifesta cu precipitatii reduse. In zonele de podis clima are caracter continental.


Un tărâm bogat în istorie, cu unele dintre cele mai bune gastronomii pe care le vei încerca vreodată. Turcia este una dintre cele mai importante destinații turistice din lume. O țară cu o vastă cultură, cu peisaje variate de la plaje, la munți și cu celebrul İstanbul, orașul așezat pe două continente. Turcia este parte geografică, politică și oficială a două continente din Europa și Asia. Porțiunea mai mică din nord-vest face parte din Europa, în timp ce tărâmul mai extins face parte din Asia. Imediat ce ai optat pentru o vacanță în Turcia ți se deschide poarta spre mii de posibilități: stațiuni de litoral cu iz telenovelistic, resorturi uimitoare, o multitudine de facilități pentru copii, mâncăruri stradale unice, bazaruri recunoscute mondial, evenimente incitante și festivaluri culturale de suflet.


Există o serie de destinații de vacanță în Turcia care ademenește peste 25 de milioane de vizitatori în fiecare an. Pentru un city break, ia în considerare o vizită în Istanbul sau Ankara. Pentru un sejur, îndreaptă-ți atenția spre coasta de sud-vest și vest a țării, care găzduiește celebrele stațiuni Bodrum, Fethiye, Antalya și Marmaris. Iar dacă vrei explorare, descoperire naturală și culturală, optează pentru circuite pe trasee atent alese. Circuitele avand ca destinatie Turcia îți pot oferi experiențe de vacanță unice, care să-ți încânte atât privirile, cât și papilele gustative.


De ce o vacanță în  Turcia

Stilul de viață Stilul de viață turcesc este un mozaic viu, care îmbină vestul și estul, modernul cu anticul. Viața în Turcia reprezintă o bogată varietate de culturi și tradiții, unele păstrate de secole și altele moștenire recent. Ajuns în Turcia, vei descoperi un amestec surprinzător de est și de vest, care formează stilul de viață turcesc. Vei descoperi rețete clasice îmbogățite cu mici condimente cu iz exotic și o varietate mare de combinații arhitecturale neașteptate. Așteaptă-te la miresme irezistibile și negocieri strânse, într-o atmosferă veselă, la un ceai tradițional. Turcia e frumoasă. Mentalitatea ospitalității turcești se regăsește în toate colțurile țării, indiferent de religia de care aparții, de țara din care provii și de limba pe care o vorbești. Asta pentru că Turcia a găzduit timp de secole toate cele trei mari religii revelate: Islamul, iudaismul și creștinismul. Turcia este, de asemenea, singura țară islamică considerată stat secular. Iar toate acestea te fac să te simți bine primit.

Mare, soare și plaje de nisip: clima mediteraneană unică și natura frumoasă, permit verii sa poposească în partea sudică aproape șase luni. Plajele de nisip sunt splendide, iar marea, în special coasta Mării Egee, este uimitoare. Excursiile sunt cel frumos mod de a vizita toate plajele, bucurându-te de briza mării turcoaz. Turcia este o țară cu peisaje dramatice, adorată și aleasă de milioane de turisti pentru amestecul fin de cultură, istorie și plaje. Casa a peste 7200 km de coastă, nu este de mirare că milioane de oameni optează pentru o vacanță în Turcia în fiecare an. De-a lungul țărmurilor sale însorite, apele calde, cristaline, scaldă plajele cu nisip fin și golfurile ascunse, unele dintre ele păzite de ruinele civilizațiilor antice.

Activități speciale: pe lângă relaxarea la plajă și plimbarea cu banana, în vacanța în Turcia te bucuri de numeroase facilități pentru drumeții, alpinism, plimbări cu balonul cu aer cald, rafting pe râuri albe și ciclism. Turcia are și o mulțime de sporturi tradiționale unice, la care ar fi frumos să asiști. Printre ele se numără luptele tradiționale de cămilă, luptele istorice Kirkpinar cu petrol, luptele cu tauri Kafkasor și jocul jereed.

Gastronomia turcească  Bucătăria Turciei este întotdeauna o surpriză plăcută. Turcii sunt pasionați de mâncare și asta se vede în toate preparatele lor. Gastronomia turcească este recunoscută mondial pentru diversitatea și aromele sale, având influențe din toate colțurile fostei Imperii Otomane. Fiecare regiune se mândrește cu propriile specialități. În general, mâncarea este mai bogată în sudul și estul țării, în timp ce în vest sunt mai răspândite preparatele fresh, cu ulei de măsline, fructe de mare și legume. Aici, mesele sunt, în primul rând, o ocazie de a socializa. De la bucatele gătite acasă și până la mâncărurile stradale savurate la diferite festivaluri, mâncarea turcească este strâns legată de structura societății. Printre cele mai recunoscute mâncăruri turcești se află Kebab, Simit, Kahvaltı, Mantı, Dolma și Kurufasulye. Pe lângă mâncare, există ceaiul turcesc și cafeaua turcească. La băuturi tradiționale găsim raki, pe bază de anason, berea locală, vodca, brandy, whisky și gin. Cafeaua turcească este și ea o plăcere indulgentă, modalitatea perfectă de a încheia o masă bună alături de prieteni sau familie. Urmează Ayran, apa minerală, sucul de cireșe și nectarul de piersici.

Cultura și arta turcă  Cultura turcă este unică în lume. Turcia conține fiecare extremă a culturii estului și occidentalului. Ea se reflectă în bogăție și diversitate de neegalat și rămâne, în mare parte, formată din rădăcinile adânci din Orientul Mijlociu, Anatolia și Balcani, leagănul onor civilizații de peste 12.000 de ani. Artele și meșteșugurile tradiționale au format un bogat mozaic cu patrimoniul cultural din diferite civilizații ale Anatoliei. Drept exemplu sunt mânăstirile tradiționale turcești. Țara este un muzeu în aer liber al marilor arhitecturi mondiale, cu clădiri din perioadele elenă, romană și bizantină, Seljuk și otomană.